Feb 19, 2010 | By: tOk aKi mOiN

sAlAm uNtUk KulAan2..

Baru2 ni ( cuti tahun baru cina ) aku balik ke lepar..sonok juga sebab dah lame tak balik ke kampung..tapi cam biase la cuti2 sekolah ni..banyak la kendurinya..terutamanya kenduri kawin..kebetulan masa aku balik ari tu adalah saudara belah ayah aku ni wat kenduri kawin..maka dengan niat nak g makan lembu kari aku sekeluarga pun g laaa..

Nak di jadikan cerita ayah aku ni orang banjar..jadi bila jumpa kulaan2 dia...pe lagi "speaking" banjar la..terkedu gak aku...yela kat umah ayah aku ni x penah pun speaking hehe..pe lagi akunye..tenganga la..aku tak pandai nak speaking banjar ni..tapi penah dengar la bila aku balik ke kampung ayah aku ( Bagan Serai, Ayer Itam 2 ) dulu2..tapi sekarang dah lame tak balik sebab dah takde sape2 kat kampung sana..

Bile balik ke rumah aku terfikir untuk belajar bahasa Banjar ni..bukan pe untuk mengeratkan lagi silaturahim..jadi kepada KULAAN2 yang teror berbahasa Banjar bolehlah bantu2..post la bahasa2 banjar kat blog aku ni..aku nak wat macam kamus..aku hargai kerjasama dari semua oarang yang sudi...

Kat sini aku boh beberapa perkataan bahasa banjar yang aku tahu..jadi kalu salah sila beri tunjuk ajar...

Ading -  adik 
Jangan dimarahi ading mu itu ..umai.. 
(jangan dimarahi adik kamu itu.)


Bagawi - bekerja

Anjung -  julang/bahagian ibu(depan)
(Rumah sidin rahat bapandiran di anjung) 

Anum -  muda 
Hawak anum mun kadak hingkat lagi mengangkati kayu tuk..
(Badan masih muda tapi tidak kuat mengangkat kayu itu
)


*kepada semua yang pandai berbahasa banjar sila beri tunjuk ajar... 



2 comments:

Pengembara silam, said...

Jgn terbehira dalam rinjing terkameh takpe..

mOiN said...

pengembara silam..
hah kalu bab yg ni memang teror hehe..

Related Posts with Thumbnails